Onko teillä hetki aikaa keskustella vastuullisuudesta?
Tässä on nyt sellainen aihe, joka mietityttää minua vaatteiden ja asusteiden tekijänä jatkuvasti. Odotettavissa siis vakavaa pohdintaa painavasta aiheesta.
Suurinpiirtein kaikki tekijät ilmoittavat tekevänsä vastuullista tuotantoa ja siksi se kuulostaakin ajoittain omaan korvaan jo vähän merkityksensä menettäneeltä ja väljähtyneeltä termiltä. Välillä vaikuttaa siltä, että termi voidaan huoletta ja sen enempiä pohtimatta lätkäistä minkä tahansa yrityksen seinälle. Tuumin aika ajoin omaa vastuullisuutta, olenko vastuullinen, onko tuotantoni riittävän ekologista tai eettistä. Se on pirullinen huolenaihe tällaiselle luontoa rakastavalle lähiön kasvatille, joka pyrkii myös muussa toiminnassaan huomioimaan ympäristön parhaansa mukaan. Kuten olen kotisivujen esittelyssä jo kertonut, Pauliinan Huoneen tarinaan liittyy vahvasti vastuullinen näkökulma, ekologisuus ja eettisyys. Nyt olisi aika itsekin selventää voiko omaa yritystä kuvailla näillä termeillä. Avataanpa ensin lyhyesti käsitteitä:
Vastuullisuus:
Vastuullisuudella tarkoitetaan luonnonvarojen, kemikaalien, veden ja energiankäytön minimointia koko vaatteen elinkaaren ajalta. Myös vaatteen pitkäikäisyys on tärkeää vastuullisen vaatetuotannon osalta. Vastuullisuus pitää sisällään myös ekologisuuden ja eettisyyden.
Ekologisuus:
Ekologisella vaatteella tarkoitetaan vaatetta joka kuluttaa mahdollisimman vähän luonnonvaroja, on materiaaliltaan kierrätyskelpoinen ja pitkäikäinen. Kaikkein ekologisin vaate on kiistämättä kierrätetty vaate. Yhdeksän kuukauden käyttöajan pidentämisellä vaatteen hiilijalanjälki laskee 20-30% ja mitä pidempi käyttöaika vaatteelle muodostuu, sitä ekologisempi vaate on. Ekologinen vaate kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Huomiota kiinnitetään energian ja luonnonvarojen kulutukseen, sekä kemikaalien käyttöön. Koko vaatteen elinkaari (vaatteen elämä valmistuksesta hävitykseen asti) huomioidaan.
Eettisyys:
Elämän, eläimien ja ihmisten kunnioitus vaatteen valmistuksessa. Reilu kauppa, hyvät työolosuhteet, ja oikeudenmukainen palkka ovat osa vaatteen eettisyyttä.
Toimiiko Pauliinan Huone sitten vastuullisesti edellä kuvattujen käsitteiden valossa?
Olen pyrkinyt lähtökohtaisesti materiaalivalinnoissa siihen, että luonnonvarojen kulutus olisi mahdollisimman vähäistä. Pellava on siitä oiva materiaali, että se tarvitsee kasvaakseen hyvin niukasti vettä ja on muutenkin kasvuolosuhteiltaan vaatimaton kasvi. Lisäksi valmis pellavavavaate on kestävä ja pitkäikäinen. Pellava tulee Pauliinan Huoneelle Liettuasta eli mahdollisimman läheltä. Suomessa pellavan tuotantoa ei valitettavasti ole.
Pauliinan Huoneessa on tänä talvena käytetty ensimmäistä kertaa merinovillaa vaatteiden valmistuksessa. Merinovillakangas valmistetaan suomessa, tosin se on tuotettu Uruguaissa ja kehrätty Italialaisen yhtiön toimesta joko Romaniassa tai Italiassa. Tässä suhteessa voidaan puhua vain osittain lähellä tuotetusta materiaalista. Käyttämämme merinovillakangas on mulesingvapaata, eli lampaalle ei tehdä kivuliasta kirurgista toimenpidettä jonka tarkoitus on pitää loiseläimet loitolla. Merinovillan tulevaisuutta Pauliinan Huoneessa pohditaan vielä. Se meneekö merinovilla jatkoon riippuu siitä kuinka ekologisena ja eettisenä sen käyttöä pidetään ja miten suurella innolla asiakkaat materiaaliin suhtautuvat.
Hukkamateriaalit, joita Pauliinan Huoneessa myös enenevässä määrin käytetään, ovat kertaalleen valmistettuja, mutta tarpeettomina hylättyjä tai ylijäämäkankaita. Kankaat ovat peräisin kirpputoreilta, verhoilijalta, kierrätyksestä tai suoraan kotitalouksista. Näitä materiaaleja on käytetty toistaiseksi mm. laukkuihin ja pussukoihin ja toimivat erinomaisesti siinä tarkoituksessa. Leikkuusta aiheutunut jäte pyritään käyttämään asusteisiin tai esimerkiksi erilaisiin kokeiluihin, jotka ovat välttämättömiä mm. suunnitteluvaiheessa.
Meillä tuotteen voi ostaa kivijalkakaupasta, suoraan tekijältä, lähituotantona, ilman minkäänlaisia välikäsiä. Tuotamme vaatteita piensarjana, eli pyrimme siihen, että kaikki mitä tehdään, myydään, emmekä tuota tarkoituksella vaatteita varastoon. Myös eettiset periaatteet vaatteen valmistuksessa toteutuvat melkein itsestäänselvästi, joten kyllä uskaltaisin väittää, että Pauliinan Huoneessa valmistetut tuotteet ovat vastuullisia.
Ei ole lainkaan samantekevää millaisista yrityksistä ostamme vaatteemme. Te asiakkaat päätätte minkälaisia yrityksiä ja minkälaisia arvoja tuetaan. Tehokkainta edistää kestävää kehitystä on olla ostamatta yrityksistä jotka polkevat vastuullisuuden periaatteita. Jotain on kuitenkin puettava päälle ja jostain ne vaatteet on hankittava. Siksi onkin viisasta laittaa rahansa vastuullisesti ja lähellä tuotettuihin, kestävistä materiaaleista valmistettuihin, pitkäikäisiin vaatteisiin.